Speedskating – hurtigløb på skøjter

Speedskating – hurtigløb på skøjter – har rødder i en gammel nederlandsk tradition. Disciplinen kan dateres tilbage til 1200-tallet, hvor hollænderne brugte de frosne kanaler som kommunikationsvej ved at skøjte fra by til by med nyheder. Over tid udvikledes en konkurrence i Frisland, hvor elleve frisiske byer på en 200 km lang rute passeres på skøjter. “Elfstedentocht”, som konkurrencen hedder, blev senest afholdt i 1997. Siden da har konkurrencen ikke kunnet gennemføres pga. isens ringe tykkelse.

Ved de første olympiske vinterlege i Chamonix i 1924 var speedskating med på programmet, og disciplinen har været en del af vinterlegene lige siden. Finnen Clas Thunberg var altdominerende i 1924 med fem medaljer, heraf tre af guld. Finske og norske skøjteløbere dominerede i disciplinen indtil efter Anden Verdenskrig, hvor sovjetiske, amerikanske og tyske atleter begyndte at blande sig i topstriden. I de seneste årtier har Holland været succesrige på skøjtebanen. Ved legene i Sotji i 2014 vandt hollandske atleter 23 ud af 35 medaljer, heraf otte af guld.

Tre danskere har deltaget i speedskating ved de olympiske lege. I 1948 deltog Aage Justesen, i 1960 og 1964 deltog Kurt Stille med en 9. plads som bedste resultat, og i 2010 repræsenterede Cathrine Grage Danmark ved legene i Vancouver.

Ved de olympiske lege i Pyeongchang bliver der konkurreret i ti individuelle konkurrencer, dertil kommer holdforfølgelsesløb og massestart. Tre danske atleter har kvalificeret sig til OL i 2018: Stefan Due Schmidt, Viktor Hald Thorup og den danske fanebærer Elena Rigas. Dermed bliver det første gang siden 1964, at Danmark er repræsenteret i speedskating ved OL.

Viktor Hald Thorup, Elena Rigas og Stefan Due Schmidt. (Lars Møller for DIF og Team Danmark)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.