Ferry Tales

Efteråret 2016 tilbragte jeg i Stockholm. Kort efter ankomsten til det svenske, besluttede jeg mig for at læse en selvbiografi af en svensk atlet. Valget faldt på skiskytten Björn Ferrys selvbiografi Ferry Tales – Inte så förbannat tilrättalagt (Månpocket, 2015). Bogens ambition om at være hudløs ærlig i beskrivelsen af Ferrys liv og karriere, gjorde mig nysgerrig: Kunne det virkelig lade sig gøre for Ferry at sænke paraderne og være åben i en sådan grad, at jeg som læser fik oplevelsen af at læse den uredigerede og ucensurerede udgave af hans livshistorie?

Selvbiografien tager form som en dagbog, hvilket styrker den umiddelbarhed og ægthed, bogen slår sig op på. Som læser kastes jeg uden filter direkte ind i Ferrys overvejelser om nødvendigheden af at onanere på de lange træningsture, fortællinger om afsavn til venner og familie samt ensomheden, der opstår, når man løber på ski i det sneklædte og øde landskab. Alt dette krydres med Ferrys reflekterede syn på eliteidrætsudøverens økonomiske udfordringer samt hans overvejelser om tiden efter den sportslige karriere.

Det var en befriende oplevelse at læse en selvbiografi, der ikke overbetonede Ferrys sportslige bedrifter. Jovist er meritterne en del af fortællingen om Ferry, men modsat størstedelen af de sports(selv)biografier, der findes på markedet, er fokus i dette værk flyttet fra en fortælling om den offentlige person til en beskrivelse af den private person. Det var mennesket og ikke sportsstjernen Ferry, jeg lærte at kende, da jeg læste bogen. Efter min mening, er det netop dette træk, der gør Ferry Tales til en god og troværdig læseoplevelse. Kombineret med dagbogsformen giver det et overbevisende indtryk af, at Ferry er villig til at åbne op og dele ud af sine livserfaringer.

Med fødderne solidt plantet på havnekanten og med udsigt til den stockholmske skærgård fascineredes jeg af Ferrys både umiddelbare og reflekterede tilgang til livet som eliteidrætsudøver. Langt hen ad vejen synes jeg, at Ferry indfrier ambitionen om at være hudløs ærlig. Fremstillingen er overbevisende. Selvom jeg dybest set er bevidst om, at den uredigerede version, bogen foregiver at være, har været redigeret i løbet af udgivelsesprocessen, lader jeg mig overbevise om, at Ferrys overvejelser om livets gang, som de kommer til udtryk i bogen, er autentiske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.