Undervandssvømning i Seinen

I 1900 blev der for første og eneste gang i den olympiske historie dystet i disciplinen undervandssvømning. 14 mænd deltog i konkurrencen, hvor franskmanden Charles de Vendeville blev kåret som vinder med 188,4 points. Danskeren Peder Lykkeberg indtog en tredjeplads med en præstation, der under andre forudsætninger ville have gjort ham til olympisk mester frem for franskmanden.

Den anden olympiades lege i Paris i 1900 blev afviklet i forbindelse med verdensudstillingen i Paris samme år. I de moderne olympiske leges opstartsfase var det et nødvendigt onde at koble de sportslige aktiviteter med datidens største kulturelle event: Verdensudstillingerne. Sammenkoblingen muliggjorde legene rent økonomisk, men den havde store omkostninger ift. opfattelsen af de olympiske lege som en selvstændig begivenhed.

Legene i 1900 blev ingen sportslig succes. Mange tilskuere var sågar ikke klar over, at det var de olympiske lege, de overværede. Afviklingen af sportsgrenene var uorganiseret, og nogle discipliner egnede sig ganske enkelt ikke som publikumssport. Heriblandt var disciplinen undervandssvømning. Konkurrencen afvikledes i den grumsede Seine-flod, hvilket gjorde det vanskeligt for publikum langs bredden at følge med. Bl.a. derfor var det første og eneste gang, disciplinen var på det olympiske program.

Den danske fiskegrosserer Peder Lykkebergs præstation i konkurrencen tiltrak opmærksomhed; dog ikke pga. tredjepladsen men pga. hans retningssans. Pointene i konkurrencen blev tildelt ud fra summen af antal svømmede meter (2 point pr. m.) og tiden under vand (1 point pr. sek.). Lykkeberg var den deltager, der tilbragte længst tid under overfladen, og han havde derfor alle forudsætninger for også at være den, der svømmede længst. Dette var imidlertid ikke tilfældet, da Lykkeberg i stedet for at svømme i en lige linje havde svømmet i en halvbue. Eftersom afstanden blev målt i en lige linje, medførte dette, at Lykkeberg tabte på point til to franskmænd, og han måtte nøjes med en tredjeplads.

Den franske vinder Charles de Vendeville mistede livet i 1914 under Første Verdenskrig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.